Blog

Pravidla mého domu. Co by hosté měli vědět.

01.01.2015 01:00

Zde máme rádi psy, dokonce více než některé lidi.

Respektujte mé čtyřnohé kamarády. Oni zde žijí, vy ne.

Nic před nimi nepředstírejte, poznají, když je někdo falešný.

Pokud Tě znervózňuje, že štěkají a kňučí, pamatuj, že je to jejich způsob vyjadřování.

Pokud jsou to pro Tebe jen "zvířata", měl bys vědět, že pro nás jsou to členové rodiny a jako takové je budeš muset respektovat.

Psí prosba

01.01.2015 00:30

Můj život trvá 10 až 15 let. Každé odloučení od Tebe mi působí smutek. Pamatuj, Ty sis mne pořídil.

Dej mi čas, abych pochopil, co ode mne chceš.

Důvěřuj mi, nikdy Tě úmyslně nezklamu. Nehněvej se na mě dlouho a za trest mě nezavírej.

Ty máš své přátele a zábavu. Já mám jen Tebe.

Povídej si se mnou, i když Tvým slovům úplně nerozumím, stačí mi, když slyším tvůj hlas. 

Uvědom si, že když mě biješ, mohl bych Tě hravě kousnout, ale já to neudělám.

Jestli jsem někdy při práci špatný, dělám chyby nebo jsem líný, uvažuj: třeba mi není dobře nebo jsem unavený.

Starej se o mne, jsem-li starý. I Ty jednou zestárneš.

S Tebou je pro mne všechno lepší.

Až se můj čas naplní, nenech mne trpět. V případě nutnosti skonči mé trápení včas, jen Tě prosím, zůstaň v téhle chvíli se mnou.

Dan - zdravotní problémy

22.12.2014 16:00

V létě roku 2010 měl Dan malý záchvat. Při následné kontrole u vet bylo zjištěno zhoršení funkce srdíčka. Obdržel léky a od té doby navštěvujeme veta každé tři měsíce. Při návštěvě vždy odebírá krev a kontroluje srdíčko a ledviny. V létě roku 2012 se zhoršil stav ledvin, byla doporučena granulová ledvinová dieta. Danovi nechutnala, raději byl o hladu. Nakonec došlo na syrovou stravu - barf s větším obsahem příloh ( těstoviny, rýže, bulgur,...) a menším obsahem masa, které nahrazuje vajíčko, játra. Od té doby je Dan jak vyměněný. Velmi čilý, aktivní, má chuť do života a jídla. 

Dnes při kontrole výsledky ukazují o polovinu zlepšení srdíčka i ledvin. Ale bohužel srážlivostí krve bylo zjištěno, že má velmi hustou krev a tak obdržel další prášek na ředění krve. Snad to pomůže a bude s námi ještě několik let.

 

BARF

10.08.2014 08:00

Při červnové kontrole a zjištěných výsledcích byla Danovi doporučena VET ledvinová dieta. Dan tyto granule nechtěl žrát. Obdrželi jsme recept na vařenou dietu. Tuto jsme s pomocí veterináře, kamarádů a mnoho odkazů přepracovali na upravenou barf ledvinovou dietu. Daník ji už dva měsíce baští. Jídlo mu chutná, je spokojený, více aktivní a na každou misku se těší.

 Alex několik dní pozoroval Dana a jeho radost ze žrádla až nakonec přestal žrát své granule. Jediná volba byla přejít i s ním na barf. I Alex má od té doby ve své misce maso, kosti, zeleninu a dršťky.

Alex - druhý kavalírek

15.12.2013 11:00

V září 2013 jsme začali přemýšlet, že k našemu staršímu kavalírkovi pořídíme kamaráda. Probrali jsme všechna pro a proti, abychom 13-letému Danovi neublížili. Prošla jsem několik chovný stanic a kontaktovala chovatele, zda nemají volného kavalířího kluka, kterého by svěřili do naší rodiny. Oslovila jsem 5 chovatelů a nakonec kontaktovala Šárku z chovatelské stanice Černý turmalín. Obdivuji Šárku, že se mnou měla trpělivost a ochotně vysvětlovala, popisovala a odpovídala na každou mojí otázku. Pravidělně posílala informace a fotky "našeho cvrčka". Bylo to pro nás dlouhé období přípravy a čekání. Den před předáním psíka jsme jeli navštívit kavalíří přátele do Ostravy a jejich fenku. Bylo to milé setkání s lidičkami a psíkem, které jsme delší dobu neviděli. A pak nastal den D. Úžasné přivítání už mezi dveřmi. Psí tetička vítala takovým způsobem, který jsme ještě nikdy nezažili. Hned jsme si připadali, že jsme vítáni. Posadili jsme se a okamžitě jsme byli v obležení všech čtyř psíků ( maminka, teta a štěňátka) a všichni chtěli naši pozornost. Bylo to několi pěkně prožitých hodin. Nastal čas odjezdu. Naložili jsme do auta Alexovu výbavičku, rozloučili a vyrazili směr Kolín. Alex byl v autě úžasný. Prospal celou cestu na svém pelíšku. Ještě před domem nás trápilo zda a jak Dan přijme nového člena rodiny. Dopadlo to moc dobře. Dan nejdříve Alexe očuchal a pak olízal a pořád při tom vrtěl ocasem. Povedlo se. Od toho dne máme smečku dvou psíků.

Dan a jeho problémy s okem

23.07.2003 18:00

Dan začal mít v prosinci 2002 problémy s okem. Měl ho suché, s hnisem a pořád si ho otíral. Navštívili jsme veterináře a ten nám doporučil zajet na veterinární kliniku do Pardubic k MVDr. Beránkovi. Ten se ho snažil léčit kapkami, které moc nepomáhaly a připadalo nám, že Danovi vadí. Posléze bylo rozhodnuto, že bude nejlepší operace. Danovi byly operací do oka vtaženy slinné žlázy. Od té doby si do oka slintá. Vždy když vidí jídlo, tak má mokré oko. Nejvíce je to vidět při jeho pohledu na paštiku. 

Dan a jeho výcvik

01.12.2002 20:00

Dana se začal učit základním povelům již po našem příjezdu domů. Během krátké chvíle zvládnul - sedni, lehni, místo, zůstaň, jdeme, nesmíš. Jednoho dne se kamarád nabídl, že by ho vzal na cvičákspolu se svým vlčákem. Danovi se na cvičáku líbilo. Dělal skoro všechny zkoušky jako ostatní velcí psi. Překážky měl uzpůsobeny své velikosti. Vše zvládal s klidem a grácií sobě vlastní. Nerozhodil ho ani výstřel z pistole. A moc se mu líbilo stopování, kde na něj nakonec čekala odměna v podobě buřtíku.

Setkání s kavalírky

30.03.1992 00:00

V roce 1992 probíhal v televizi seriál o méně známých plemenech psů. V jednom dílu se objevil milý psík - kavalír. Mne i manžela oslovil natolik, že jsme se rozhodli si ho v budoucnu pořídit. Trvalo to trochu déle než jsme původně čekali. V březnu 2001 objevil manžel inzerát, kontaktoval chovatelku a jeli jsme se podívat. Přivítala nás skupinka čtyř kavalírků - maminka, teta a kluci. Bylo vidět, že nemají žádný ostych a radují se z naší návštěvy. Měli jsme zjednodušeno rozhodování. Přeci jenom vybírat ze dvou štěňátek je lepší než hledat v celém houfu. Pejsci se dředvedli jako veselá, hravá a nebojácná stvořeníčka. Po malé úvaze jsme se rozhodli pro to lépe vybarvené, které bylo i více přítulné. Dohodli jsme se s chovatelkou. Sepsali smlouvu, překontrolovali očkování, probrali stravu a další informace. Vzali jsme pejska do náruče a vyrazili k domovu. Ještě v autě jsme se dohodli, že mu jméno zkrátíme na DAN. Bylo na něm vidět, že se mu změna zamlouvá a snad i ví - to je moje jméno. 

Naše děti o našem výletu nevěděly. Jaké bylo jejich překvapení, když Dana uviděli. To bylo radosti z obou stran. Děti hladily, smály se a výskaly. Dan je začal hned olizovat, kroutil se před nimi, ocásek se mu jen míhal. Jako by k sobě patřili od nepaměti. 

Takto se k nám do rodiny dostal první kavalírek.